CPM Nedir? Nasıl Hesaplanır?

26 Şubat 2023
CPM Nedir? Nasıl Hesaplanır?

CPM Nedir? ve nasıl hesaplanır hepsi bu yazımızda! CPM işletmelerin ve proje yöneticilerinin karmaşık projeleri planlamak ve takip etmek için kullandıkları bir yöntemdir. Bu yöntem, bir projenin her bir adımının ne kadar zamanda tamamlanacağına ilişkin tahminler yaparak projenin tamamlanma süresini tahmin etmeye yardımcı olur. CPM, özellikle büyük ölçekli projelerde kullanılan bir yöntemdir. Projenin planlanması, kaynakların tahsis edilmesi, risk yönetimi, ilerleme takibi ve raporlama alana kullanılır.

CPM nedir?Cpm aşamaların kritikliğini belirlemek için kullanılır. Bu aşamalar, projenin tamamlanmasını sağlamak için mutlaka tamamlanması gereken adımlardır. CPM, proje yöneticilerine bu adımların ne kadar zamanda tamamlanacağına ilişkin tahminler yapma olanağı sağlar ve bu şekilde projenin tamamlanma süresini önceden belirlemelerine yardımcı olur.

CPM’nin hesaplanması, öncelikle projenin aşamalarının bir ağ diyagramı olarak çizilmesini gerektirir. Bu ağ diyagramı, projenin hangi adımlarının birbirine bağımlı olduğunu ve ne kadar sürede tamamlanacağını gösterir. Her bir adımın tahmini süresi belirlenir.ğ diyagramındaki her bir aşama için en erken başlama zamanı ve en geç bitirme zamanı hesaplanır.

Ağ diyagramındaki her bir adımın erken başlama ve geç bitirme zamanları, proje tamamlanma süresini tahmin etmek için kullanılır

CPM, ağ diyagramındaki kritik yolları belirler. Bu yollar üzerindeki herhangi bir gecikmenin projenin tamamlanma süresini etkileyeceğini söyler.

CPM’nin kullanım alanlarından biri, proje planlama aşamasında projenin zamanlama ve bütçe tahminlerini yapmaktır. Bu yöntem, proje yöneticilerine, projeleri tamamlamak için gereken kaynakları ve süreyi önceden belirlemelerine yardımcı olur. CPM ayrıca, risk yönetimi ve proje ilerleme takibi gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Sonuç olarak, CPM (Critical Path Method), büyük ölçekli projelerin planlanması ve yönetilmesinde önemli bir araçtır. Bu yöntem, projenin aşamalarının ne kadar zamanda tamamlanacağına ilişkin tahminler yapar.

Domain Authority (Domain Otoritesi) Nedir ve Nasıl Yükseltilir?

Benzer Yazılar